Verduidelijking standpunt BVOK inzake compensatieregeling

Den Haag, 25 maart 2020

Geachte collega/bestuurder in de Kinderopvang,

Met referte aan onderstaand citaat in Kinderopvangtotaal vandaag, inzake de vergoeding die kinderopvangbedrijven uit eigen zak aan ouders moeten gaan betalen.

‘…Geert de Wit, bestuursadviseur  van de BMK, geeft aan dat de extra kosten, die per kinderopvangorganisatie variëren van enkele eurocenten tot dubbeltjes per uur…’

Bron: https://www.kinderopvangtotaal.nl/moet-de-kinderopvang-de-ouders-volledig-vergoeden/

Voor uw gemak heb ik onderaan dit bericht de Intentieverklaring compenseren eigen bijdrage bij doorbetaling kinderopvang, namens de werkgevers in kinderopvangsector, is ondertekend in deze link bijgevoegd.

Gisteren heb ik de vraag van een lid van de BVOK als volgt beantwoord, ik voel sterk de behoefte om dit met u te delen. Kennelijk leven enigen van ons in een andere realiteit:

‘…Beste collega,

Je vraagt naar de mening van de BVOK en je verwijst hierbij naar een artikel op de site van de BK inzake de compensatie aan ouders.

Een soortgelijk bericht staat nu op kinderopvangtotaal (interview met de vice voorzitter van de BMK).

‘….‘We hebben ons als brancheverenigingen sterk gemaakt voor een goeie noodregeling om de crisis zo goed mogelijk door te komen,’ aldus Geert de Wit. ‘Daar zijn wat ons betreft prima afspraken uit voortgekomen. De kinderopvangtoeslag wordt doorbetaald en de ouderbijdrage gewoon vergoed. In elk geval tot het zogeheten fiscaal maximum.’
Het bedrag daarboven moeten de kinderopvangorganisaties helaas zelf betalen. ‘Want als je dat niet doet, zullen ouders massaal gaan opzeggen. Dit omdat ze geen vergoeding hoeven te betalen voor een dienst die niet wordt geleverd….’ Bron:  https://www.kinderopvangtotaal.nl/geert-de-wit-overheid-ontzie-straks-de-kinderopvang/
De BVOK ziet dit als een groot probleem. Het komt erop neer dat kinderopvangorganisaties het verschil tussen het maximum uurtarief en het factuurbedrag dienen te vergoeden.

Om het maar even heel concreet te maken:

In mijn geval, bij Villa Valentijn Den Haag, gaat het dan om ca. € 0.80 per opvang-uur. Reeds op basis van deze regeling draait mijn bedrijf met verlies en word ik gedwongen om mijn reserves aan te spreken.
Voor mijn collega bestuurders in de grote steden geldt hetzelfde: bij Junior Service Amsterdam van Mylan de Groot, gaat het dan om ca. € 1.14 per opvang-uur en bij Dikkedeur Rotterdam van Joeri van der Tas bedraagt het verschil € 0,97 per opvang-uur. Ook onze directe concurrenten/collega’s hanteren dergelijke tarieven, dit is de realiteit in de grote steden.

BK en BMK stappen hier luchtig overheen. De BVOK ziet echter niet waar dit geld vandaan moet komen en vindt de regeling derhalve volstrekt onverantwoord.

De meeste kinderopvangorganisaties zien nu reeds de omzet stagneren/teruglopen. Niet omdat ouders niet willen doorbetalen, maar omdat ouders hun baan verliezen.

Dat effect zal de komende maanden versterkt doorwerken.

Voor veel kinderopvangbedrijven, zeker in de Randstad, geldt hetzelfde als voor mijn bedrijf, dat op basis van het maximum uurtarief verlies gedraaid wordt.

Tel daar een (stevige) omzetdaling bij op en onze sector staat wederom op instorten.

BK en BMK hadden dit duidelijk onder de aandacht van de Minister dienen te brengen. In plaats daarvan wordt gesproken over ‘een goeie noodregeling’.

Dat is de mening van de BVOK.

Met vriendelijke groet,
Namens de BVOK

Annemieke Blansjaar-van Santen
Bestuurder/Secretaris