Vaccinatie verplicht?

Er is veel over te doen. De vaccinatiegraad van kinderen voor bijvoorbeeld de mazelen dreigt gevaarlijk laag te worden. Steeds meer ouders schijnen er voor te kiezen hun kinderen niet in te laten inenten. Uit geloofsovertuiging. Of omdat ze zijn gaan twijfelen over eventuele bijwerkingen of noodzaak. Er gaan stemmen op om vaccinatie verplicht te stellen. Het CDA is daar tegen. Een overheid die beslist over het lichaam van een mens. Dat gaat te ver.

Op kinderdagverblijven zitten veel kinderen bij elkaar. Een plek bij uitstek dus, waar (kinder)ziektes voor kunnen komen. Technisch gezien is het al mogelijk. En is een wetswijziging volgens mij niet mogelijk. Maar het CDA wil dat kinderen die niet ingeënt zijn geweigerd kunnen worden op een dagverblijf. Ouders zullen in dat geval op zoek moeten naar een dagverblijf waar men geen problemen heeft met niet gevaccineerde kinderen. Of ze starten er zelf een met gelijkgestemden.

Vaccineren of niet vaccineren is een emotionele discussie. Het gaat om de gezondheid van je kind. En het gaat (indirect) om de gezondheid van kinderen van een ander. Het is belangrijk dat de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk is. Goede voorlichting is letterlijk van levensbelang. Maar ouders verplichten hun kind te laten inenten gaat te ver. De integriteit van het lichaam is een groot goed. Maar niet gevaccineerde kinderen weigeren bij een kinderdagverblijf? Dat moet kunnen. Bij het maken van keuzes hoort het nemen van verantwoordelijkheid.